Scheenen – Recepten & Zo

Witte kip

Witte kip

Aantal personen: 4

Witte kip wordt koud gegeten en is een ideaal recept voor de warme zomermaanden.

Ingrediënten

  • 1 kip van ongeveer een dikke kilo
  • 2 lente-uitjes
  • 3 plakken gember, geplet
  • 3 eetlepels Shaoxing rijstwijn
  • 1 eetlepel zout
  • Voor de dipsaus:
  • 4 eetlepels donkere sojasaus
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 lente-uitje, fijngehakt
  • 1 teen knoflook, fijngehakt
  • 1 theelepel gember, fijngehakt
  • 1 theelepel donkere sesamolie

Bereiding

  1. Spoel de kip af, laat uitlekken en verwijder het vet in de buikholte en langs de nek. Verwijder de stuit.
  2. Breng 1,5 liter water aan de kook en laat de kip met de borst naar boven voorzichtig in het water zakken.
  3. Voeg lente-uitjes, gember en rijstwijn toe en breng weer aan de kook.
  4. Voeg zout toe en kook het geheel ongeveer 15 minuten.
  5. Zet het vuur uit en laat de kip 5-6 uur afkoelen in het vocht.
  6. Laat de kip 15 minuten voor serveren uitlekken. Snij de kip met een hakmes door de botten heen in kleine stukken.
  7. Voor de dipsaus:
  8. Meng sojasaus, suiker, lente-ui, knoflook, gember, sesamolie en een beetje kookvocht.
  9. Verdeel de saus over 4 schaaltjes
  10. Doop de kip voor het eten in de saus.
https://recepten.scheenen.nl/witte-kip/