Scheenen – Recepten & Zo

Ma Po tufu

Ma Po tufu

Aantal personen: 6

MaPo Tofu is een traditioneel gerecht uit de Chinese provincie Szechuan

Ingrediënten

  • 750 gram tofu
  • 250 gram runder - of varkensgehakt
  • 2 eetlepels donkere sojasaus
  • 1,5 eetlepel Shaoxing rijstwijn
  • 0.5 theelepel donkere sesamolie
  • 2 theelepels Szechuanpeperkorrels
  • 1 eetlepel olie
  • 2 lente-uitjes, fijngehakt
  • 2 tenen knoflook, fijngehakt
  • 2 theelepels gember, fijngehakt
  • 1 eetlepel chili-bonenpasta (Toban Jiang)
  • 250 ml. bouillon (kippen of vlees)
  • 1.5 theelepel maizena
  • 1 lente-uitje, gesnipperd voor de garnering

Bereiding

  1. Snij de tofu in dobbelsteentjes.
  2. Meng gehakt, 2 theelepels sojasaus, 2 theelepels rijstwijn en de sesamolie in een kom.
  3. Rooster de peperkorrels zonder olie tot ze beginnen te ruiken. Kneus ze hierna.
  4. Verhit een wok op hoog vuur, voeg olie toe en roerbak het gehakt rul.
  5. Schep gehakt uit de wok en verhit de olie tot alle sappen van het vlees zijn verdampt.
  6. Roerbak lente-ui, knoflook en gember enkele seconden, voeg de chili-bonenpasta toe en roerbak weer enkele seconden.
  7. Meng bouillon, resterende sojasaus en rijstwijn en giet dit in de wok.
  8. Breng aan de kook en voeg gehakt en tofu toe.
  9. Breng opnieuw aan de kook en laat 5 minuten op een zacht vuur een beetje inkoken. Bij gebruik van zachte tofu niet roeren want die gaat helemaal kapot.
  10. Leng de maizena aan met een scheutje water tot een papje en voeg dit toe aan de saus en bindt.
  11. Breng eventueel op smaak met een snufje zout.
  12. Garneer met lente-ui en peperkorrels.
https://recepten.scheenen.nl/ma-po-tufu/